Anulare taxe avizare documentatie certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor

Cuprins

  • 3:50 min

  • 0 comentarii

Anulare taxe avizare documentatie certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor

Prin Decizia civilă nr. 995 din 07.11.2024 Curtea de Apel Cluj a admis recursul formulat în cauză cu consecința anulării parţiale a HCJ nr. 1/2023 a Consiliului Judeţean Cluj anexa I pct. II taxe speciale privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri deţinute de societățile comerciale cu capital de stat, cu modificările şi completările ulterioare:

  1. a) taxa pentru avizarea documentației şi emiterea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru societăţi comerciale cu capital de stat: 100.000 lei,
  2. b) Taxa pentru avizarea documentației pentru societăţi comerciale cu capital de stat 100.000 lei.

Curtea a reținut că art. 30 din Legea 24/2000 alin (1) lit c) prevede că proiectele de acte normative trebuie însoţite de următoarele documente de motivare:

  1.  c) referate de aprobare – pentru celelalte acte normative;

Instanța a reținut că actul administrativ cu caracter normativ care face obiectul acţiunii în anulare a fost adoptat cu nerespectarea exigențelor art. 30 alin (1) lit c) si art. 31 din Legea nr 24/2000, din perspectiva conţinutului referatului de aprobare, cu efecte asupra cerinţei motivării actului . Astfel, H.C.J. Cluj nr. 1/2023 a fost adoptată având la bază referatul de aprobare nr. 44.510/2022 prin care sunt reproduse prevederile art. 484 alin (1) Cod fiscal si cele ale art.30 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, fără însă a se argumenta în concret cerinţele care reclamă intervenţia normativă asupra cuantumului celor două taxe speciale analizate in cauză, algoritmul care a stat la baza stabilirii acestui cuantum, informaţii cu privire la cheltuielile şi veniturile serviciului public pentru a cărui finanţare au fost instituite, autoritatea emitentă rezumându-se la a enumera in abstracto atribuțiile legale care îi revin în materia reglementării unor taxe locale.

Curtea a reținut că  pentru actul administrativ cu caracter normativ în discuţie motivarea se impune a se realiza prin referatul de aprobare, într-o măsură suficientă și de natură a permite mai apoi exercitarea neîngrădită a controlului judiciar al instanței de judecată, iar  faţă de aspectele reţinute, contrar celor stabilite de prima instanţă, nu sunt  întrunite exigenţele de legalitate ale actului administrativ din perspectiva necesităţii motivării sale.

Curtea notează că atât lipsa motivării actului administrativ cât şi motivarea sa strict formală, prin indicarea unor prevederi legale generale și a unor texte legale lipsite de relevanţă pentru domeniul în care actul reglementează justifică posibilitatea atacării în justiție, cu consecinţa constatării nelegalităţii sale, câtă vreme judecătorul nu poate specula asupra motivelor care au determinat autoritatea administrativă să ia o anumită măsură, fiind necesar ca aceasta să prezinte cu claritate elementele de fapt și de drept care justifică măsura luată, motivarea trebuind să fie conformă cu legea, efectivă, completă, precisă și circumstanțiată.

S-a reținut că deși în exercitarea dreptului său de apreciere intimatul Consiliul Judeţean Cluj are posibilitatea, în funcţie de interesul public al desfăşurării activităţii sale, să ia în considerare toate aspectele pe care le consideră relevante în scopul determinării cuantumului unor taxe locale, acest lucru nu echivalează, însă, cu posibilitatea acordată acestuia ca printr-un act de reglementare terţiară să impună un cuantum exagerat sau excesiv al taxei, fără prezentarea concretă a unui raţionament verificabil care să conţină elementele si criteriile utilizate in acest scop. O atare conduită prezintă caracteristicile a ceea ce dispoziţiile art. 2 alin.(1) lit. n) din Legea nr. 554/2004 denumesc excesul de putere, respectiv depăşirea limitelor dreptului de apreciere prin incălcarea drepturilor si libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor .

Drept urmare, Curtea constată că hotărârea contestată nu respectă limitele şi scopul prevederilor legale în executarea cărora a fost adoptată. Stabilirea taxelor pentru avizarea documentaţiei de emitere a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru societăţile cu capital de stat respectiv pentru avizarea documentaţiei într-un cuantum excesiv si fără o justificare obiectivă se impune a fi cenzurată din perspectiva modului de exercitare a puterii discreţionare şi a încadrării în limitele marjei de apreciere conferite de lege autorităţii publice locale, tocmai pentru a răspunde imperativului menţinerii unui echilibru rezonabil între interesul public şi drepturile subiective sau interesele private, ce pot fi lezate prin actul administrativ emanând de la aceasta.

Asistarea și reprezentare juridică  a recurentei au fost asigurate de SCPA Csalai & Nuț.

Share this post:

10

feb.

Anulare taxe avizare documentatie certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor Prin Decizia civilă nr. 995 din 07.11.2024 Curtea de Apel Cluj a…

10

feb.

Anularea suspendare activități săli de fitness. Curtea de Apel Cluj Prin Sentința civilă nr. 104/09.04.2021 Curtea de Apel Cluj a decis anularea prevederilor privind suspendarea…

10

feb.

Suspendare executare OP ANAF. Obligație operatori economici care distribuie și comercializează în sistem angro produse energetice de a deține spații de depozitare corespunzătoare, în proprietate sau…